Česko chce stretnutie V4 o migrácii, čakalo na novú slovenskú vládu

26.10.2023 Celý región

Praha 25. októbra (TASR) - Česko chce zvolať rokovanie krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v rozšírenom formáte aj s Rakúskom a Nemeckom, ktoré sa bude týkať migrácie. Po rokovaní vlády v Prahe to v stredu oznámil český minister vnútra Vít Rakušan. Svojho nového slovenského rezortného partnera Matúša Šutaja Eštoka chce osloviť v nasledujúcich hodinách, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Presný termín hľadáme. Čakali sme na nástup novej slovenskej vlády, čo je už teraz aktuálna záležitosť. Po menovaní nového slovenského ministra ho v horizonte minút, maximálne hodín oslovím s tým, aby sme ešte predtým, než sa stretneme na úrovni väčšieho formátu, mali bilaterálne rokovanie alebo minimálne telefonát a dohodli sa, kedy sa stretneme," povedal Rakušan. Dodal, že spolupráca so Slovenskom je pre ČR v tejto chvíli kľúčová.

So Šutajom Eštokom si chce vyjasniť, ako bude pokračovať spolupráca ČR a SR v prípade kontrol na hraniciach. "Doteraz za posledný rok bola nastavená veľmi kvalitne. Aj preto kontroly českej polície ešte pred znovuzavedením kontrol na hraniciach boli už na slovenskej strane hranice," uviedol príklad spolupráce Rakušan.

Ocenil tiež, že Slovensko rešpektovalo návratové dohody podľa readmisnej zmluvy. "Bol by som veľmi rád, ak by spolupráca bola rovnako kvalitná aj v prípade novej slovenskej vlády a budem sa o to od prvej minúty snažiť," dodal český minister vnútra.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v stredu popoludní v Prezidentskom paláci vymenovala novú vládu SR, ktorú po štvrtý raz povedie predseda Smeru-SD Robert Fico.
 

Vyberte región